Πάμε για «τσούλημα;»
Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Εσπέρου Καλλιθέας κ. Πάνο Τζιράκη
Το «πάμε για τσούλημα» ήταν η ατάκα που συνηθιζόταν μεταξύ των εφήβων και όσων θεωρούνταν «εναλλακτικοί». Ήταν το κλισέ μιας γενιάς που χαρακτήρισε την πρώτη δεκαετία του 2000. Το σκέιτ ήταν χόμπι. Ήταν μία δραστηριότητα που δεν συμμορφωνόταν με τους καθωσπρεπισμούς της εποχής. Ο σκεϊτάς ήταν ένα άτομο που μπορούσε να ντύνεται όπως ήθελε και να «τσουλάει» όπου ήθελε. Στην αυγή του 2023, το επαναστατικό πορτρέτο του σκεϊτά έχει διαφοροποιηθεί ριζικά. Πλέον η «τροχοσανίδα» αποτελεί ολυμπιακό άθλημα και ο Έσπερος Καλλιθέας διαθέτει την τεχνογνωσία να «μυήσει» στα μυστικά της όσους γοητεύονται από την δημοφιλή δραστηριότητα.
Who is who?
Ο Πάνος Τζιράκης δεν είναι το συνηθισμένο πρότυπο προέδρου ελληνικού αθλητικού σωματείου. Διοικεί τον Έσπερο Καλλιθέας, ένα όπως εξομολογείται και ο ίδιος, «κατεξοχήν μπασκετικό σωματείο» με πάθος και έντονη επιθυμία να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη τμημάτων που έχουν εξίσου δυναμικό κοινό και απολαμβάνουν υψηλή δημοφιλία. Ιδίως μεταξύ των νέων. Και εάν για παράδειγμα για το βόλεϊ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, εντούτοις αυτό που προξενεί εντύπωση είναι η σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην καλλιέργεια του ολυμπιακού πλέον αθλήματος της «τροχοσανίδας».
ESPEROS SKATE CONTEST 2023: Η γνωριμία με το άθλημα
Σε αμιγώς προσωπικό επίπεδο, η γνωριμία με το άθλημα ξεκίνησε την στιγμή που αποδεχτήκαμε την πολύ ευγενική πρόσκληση του προέδρου να βρεθούμε στο skatepark Καλλιθέας. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά έναν διαγωνισμό επίδειξης σκέιτμπορντ. Πράγματι, ο χώρος είχε γεμίσει με νέους αθλητές του συλλόγου και όχι μόνο. Αρχάριοι και έμπειροι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους έως και την τελευταία στιγμή, αρκεί να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό και φυσικά την… τροχοσανίδα τους. Όπως μας είπε ο κ. Τζιράκης, «επιλέξαμε να κάνουμε αυτή την αθλητική εκδήλωση σήμερα, τέτοια ώρα ώστε να προσελκύσουμε και όσους δεν μας ξέρουν, αλλά αγαπούν το σκέιτ και θέλουν να έρθουν να μας γνωρίσουν και να κάνουν την προσπάθειά τους». Πίσω από την κορδέλα η οποία οριοθετούσε την αρένα και τον χώρο όπου μπορούσε να λάβει τις θέσεις του το κοινό, προσφερόταν κέρασμα. Ζεστός καφές και νερό, με δύο λόγια «εγκάρδια φιλοξενία». «Πήρατε καφέ;» ρώτησε ευγενικά ο κ. Τζιράκης προτού αρχίσει να επεξηγεί την ανθρωπογεωγραφία των σημερινών πρωταγωνιστών. «Να ορίστε, δες αυτό το κοριτσάκι» συμπλήρωσε και έγνεψε προς την κατεύθυνση, όπου μία νεαρή αθλήτρια είχε ήδη λάβει θέση εκτόξευσης από τη ράμπα. Στο ερώτημα εάν το άθλημα διεξάγεται με τους όρους που διεξάγονται και τα υπόλοιπα ατομικά και ομαδικά αθλήματα αποκρίθηκε καταφατικά. «Φυσικά. Υπάρχουν και σε αυτό το άθλημα εκπαιδευτές και σήμερα εδώ μαζί μας έχουμε τρεις από τους πιο γνωστούς στην Ελλάδα».
Η ιστορία του skatepark στη Μαρίνα Καλλιθέας
Μας εξήγησε ακόμη πως, ο χώρος όπου εντοπίζεται το skatepark, αποδόθηκε στον σύλλογο με άδεια χρήσης από το Δήμο Καλλιθέας, κάτι που όπως είπε «αποτελεί μία προσωρινή λύση. Ομως, το δίχως άλλο, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου να συνδράμει στις προσπάθειές μας σε δύσκολες εποχές. Από την πλευρά μας, αναλάβαμε τα υπόλοιπα. Φτιάξαμε την πίστα με τις ράμπες, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά μίας πίστας δρόμου (street). Υπάρχουν φυσικά και άλλα είδη πάρκων ιδανικών για σκέιτ, όπως αυτό που χρησιμοποιούσαμε ακριβώς έξω από το περίκλειστο και στεγασμένο κτήριο, το οποίο έμοιαζε περισσότερο με πίστα πάρκου (park). Όμως τώρα χρησιμοποιείται σαν χώρος εκπαίδευσης για μοτοσικλετιστές». Όση ώρα περπατούσαμε στον χώρο πέριξ του πάρκου, ο κ. Τζιράκης έδινε χρήσιμες πληροφορίες, τόσο για το σύλλογο όσο και για τις εγκαταστάσεις των ολυμπιακών ακινήτων, οι οποίες συνιστούν μέχρι και σήμερα μία από τις «χαίνουσες πληγές» του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής πολιτείας.
Εκείνη ακριβώς την στιγμή σταθήκαμε μπροστά από το γκράφιτι που έχει φιλοτεχνηθεί σε έναν τοίχο – σωστή βιτρίνα, ακριβώς δίπλα από την είσοδο του skatepark. «Έχει γίνει για μία εκδήλωση με θέμα τους πρόσφυγες από την οργάνωση Hip Hop 4 Hope και το γκράφιτι έγινε εδώ για αυτό το λόγο» προσέθεσε προτρέποντάς μας την ίδια στιγμή να παρατηρήσουμε με προσοχή τον καμβά. Τον θαυμασμό διέκοψαν οι ενθουσιώδεις (φωναχτές) σκέψεις του κ. Τζιράκη, ο οποίος δείχνοντας προς την κατεύθυνση του skatepark ανέφερε, «το δικό μου όνειρο, είναι να καταφέρουμε να στεγάσουμε οριστικά το τμήμα σκέιτ του συλλόγου σε αυτά τα ολυμπιακά ακίνητα και να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε ακόμη μία πίστα (με χαρακτηριστικά πίστας – πάρκου αυτή τη φορά) στον διπλανό χώρο» συμπλήρωσε. Ακόμη, μας έδωσε την πληροφορία πως το τμήμα ρόλερ – σκέιτμπορντ του Εσπέρου αριθμεί περί τις 80 εγγραφές, «γεγονός για το οποίο προσωπικά νιώθω πολύ υπερήφανος. Επιθυμούμε να αναδείξουμε αυτό το άθλημα το οποίο είναι extreme, έχει κοινό και μεγάλη απήχηση».
Το γράφιτι που έχει “φιλοτεχνηθεί” στον τοίχο, ακριβώς δίπλα από την είσοδο του skatepark για την εκδήλωση της Hip Hop 4 Hope.
Το ολυμπιακό άθλημα της «τροχοσανίδας» στην Ελλάδα
Αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι πως υπάρχουν ακόμη 21 σωματεία τα οποία έχουν εγκαινιάσει τμήματα τροχοσανίδας, τάση η οποία αναμένεται να εντατικοποιηθεί τα προσεχή έτη. Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως το άθλημα πραγματοποίησε την «παρθενική» του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2021. Αντίστοιχα, η Ελληνική Ομοσπονδία Τροχοσανίδας που αποτελεί τον επίσημο εθνικό φορέα σκέιτμπορντινγκ στην Ελλάδα, ιδρύθηκε μόλις στα τέλη του 2021 και εκπροσωπεί σωματεία από όλη την Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο διοικείται από την World Skate. «Έχουμε πάθος για αυτό που κάνουμε και είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να αισθανθούμε την πόλη που εκπροσωπούμε» προσέθεσε ο Πάνος Τζιράκης, λίγο προτού αναχωρήσει για το σημείο όπου θα γινόταν η βράβευση των καλύτερων προσπαθειών μικρών και μεγάλων αθλητών. Στα πραγματικά αξιοσημείωτα, είναι πως στο skatepark Καλλιθέας, οι προσπάθειες που ξεχώρισαν και μάλιστα έλαβαν τις κορυφαίες θέσεις στις αξιολογήσεις της προπονητικής (κριτικής) ομάδας, προέρχονταν από νεαρές αθλήτριες. Η εξέλιξη αυτή μαρτυρά πως το σκέιτμπορντ αποτελεί ένα δυναμικό άθλημα το οποίο «καταρρίπτει τα στερεότυπα» και μάλιστα αποδεικνύεται εξαιρετικά προσφιλές και στο γυναικείο φύλο.
Οι νέες και νέοι διαγωνιζόμενοι του αθλητικού σωματείου Έσπερος Καλλιθέας ποζάρουν σε αναμνηστική φωτογραφία. Αριστερά διακρίνεται χαμογελαστός ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τζιράκης. Δικαιώματα φωτογραφιών: Roller Skateboard Έσπερος Καλλιθέας.
Στιγμιότυπο από την ομαδική φωτογραφία των αθλητών και των προπονητών αμέσως μετά την απονομή των διακρίσεων. Δικαιώματα φωτογραφιών: Roller Skateboard Έσπερος Καλλιθέας.
Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο του διαγωνισμού που διοργάνωσε το αθλητικό σωματείο του Εσπέρου.
Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης διαθέσιμο στην επίσημη σελίδα του τμήματος στο Facebook.
Επιμέλεια συνέντευξης: Δημήτρης Τσάκνης
Τα δικαιώματα τις φωτογραφίες ανήκουν στο τμήμα Skateboard του Έσπερου. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο για την παραχώρηση τους.