Κατηγορία αγωνιστικά πατίνια ταχύτητας – Speed Inline Skating

Ένα πατίνι ταχύτητας είναι μια εξειδικευμένη έκδοση του παπουτσιού ενός κλασικού inline πατινιού. Οι ποιο γνωστές μάρκες είναι:Powerslide, Βont, Luigino κ.α.οι τιμές τους κυμαίνονται από 250€ έως και τα 1000€.

Μπότες

Οι μπότες ή τα παπούτσια είναι εφαρμοστά, χωρίς πολλά γεμίσματα και συνήθως κατασκευάζονται από δέρμα και ίνες άνθρακα ή και σύνθετα από fiberglass. Για καλύτερη απόδοση, το παπούτσι πρέπει να εφαρμόζει τέλεια με το σχήμα του ποδιού, γι’ αυτό τα περισσότερα παπούτσια για speed skate μπορούν θερμικά να αλλάξουν την φόρμα τους, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να διαμορφώσει εκ νέου τις μπότες σε κάποιο βαθμό,(με την τοποθέτηση των παπουτσιών στο φούρνο στους 200 ° F (93,3 ° C) για 20 λεπτά μετά την αφαίρεση των τροχών, πλαισίων και ιμάντων, πορπών). Είναι επίσης αρκετά κοινό να φτιάχνεις τα παπούτσια σου κατά παραγγελία, για βέλτιστη εφαρμογή με τα πόδια σου. Τα πατίνια ταχύτητας, έχουν παπούτσια low-cut και προσφέρουν πολύ μικρή υποστήριξη στον αστράγαλο, επιτρέποντας στον σκέιτερ επιπλέον κίνηση στο πόδι του.

Πλαίσιο

Το πλαίσιο (μερικές φορές αποκαλείται  και πλάκα) που κρατάει τους τροχούς, είναι από ελαφρύ κράμα αλουμινίου ή μαγνησίου. Η θέση του πλαισίου συνήθως μπορεί να προσαρμοστεί σε σχέση με το παπούτσι, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται με τα χαρακτηριστικά του πέλματος, του αστράγαλου και του ποδιού ενός skater. Το πλαίσιο έχει συνήθως τρεις, τέσσερεις, ή πέντε τροχούς πολυουρεθάνης. Τα πλαίσιο με τρεις  τροχούς  χρησιμοποιείται από skaters με μικρά πόδια.Tο ποιο διαδεδομένο πλαίσιο είναι με τέσσερις τροχούς, που χρησιμοποιούνται συνήθως με 90 mm έως 110 mm διαμέτρου τροχούς. Πλαίσια με πέντε μικρότερους τροχούς   έχουν χάσει την προτίμηση των αθλητών.

Τροχοί

Κάθε τροχός περιέχει 2 ρουλεμάν με ένα αλουμινένιο διαχωριστικό, το οποίο συγκρατείται με έναν άξονα που βιδώνεται στο πλαίσιο. Μεγαλύτεροι τροχοί απαιτούν καλύτερη τεχνική στο skating, έτσι οι skaters ανεβαίνουν εν γένει προς τα πάνω στο μέγεθος των τροχών, καθώς αποκτούν εμπειρία. “Hi-Lo” ρυθμίσεις είναι επίσης διαθέσιμες, οι οποίες έχουν συνήθως 3 μεγαλύτερες ρόδες και μια μικρότερη ρόδα κάτω από το μπροστινό μέρος του ποδιού (δεύτερη από μπροστά), που επιτρέπει ένα χαμηλότερο και μικρότερο συνολικά πλαίσιο. Σκληρότεροι τροχοί σημαίνει ελαχιστοποίηση της παραμόρφωσης του υλικού κατασκευής τους, και μείωση της υστέρησης λόγω της παραμόρφωσης αυτής. Αυτό συμβαίνει διότι από το βάρος των αθλητών οι τροχοί παρουσιάζουν μια παραμόρφωση της πολυουρεθάνης.

Έτσι, οι speed skaters τείνουν να επιλέγουν τους σκληρότερους  τροχούς, το οποίο περιορίζεται είτε από την ολίσθηση των τροχών ή τους κραδασμούς των ποδιών τους. Η επιλογή αυτή επηρεάζεται επίσης από το βάρος του σκέιτερ, και τη θερμοκρασία. Τροχοί για χρήση σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο σκληροί με σκληρόμετρο των 88 – 95. Έχουν την τάση να διαρκούν πολύ, αλλά μπορεί εύκολα να πάθουν βλάβη, εάν χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Τροχοί για χρήση σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο μαλακοί, με σκληρόμετρο των 82 έως 87, και τείνουν να φθείρονται πιο γρήγορα. Σκληρότεροι υπαίθριοι τροχοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε εσωτερικούς χώρους. Οι skaters συνδυάζουν ενίοτε διαφορετικές τιμές σκληρότητας στο ίδιο skate σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός.

Ρουλεμάν

Τα μεγέθη των ρουλεμάν έχουν τυποποιηθεί γύρω από τη δημοφιλή σειρά 608. μια μικρότερη και ελαφρύτερη 688 σειρά είχε περιορισμένη αποδοχή. Ρουλεμάν ακριβείας κατασκευής γενικά τρέχουν από ABEC-1 έως ABEC-9. Διάφορες ποιότητες χάλυβα προσφέρουν καλύτερη σκληρότητα, αντοχή στην σκουριά κλπ. Ρουλεμάν με κεραμικές σφαίρες έχουν διατεθεί στην αγορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, και είναι ελαφρύτερα, μεγαλύτερης διάρκειας με  μικρότερη τριβή, ωστόσο πολύ πιο ακριβά. Η λίπανση των ρουλεμάν, γίνεται  συνήθως είτε με λάδι ή γράσο. Συνθετικά είδη διαρκούν περισσότερο. Το γράσο βοηθά στο να κρατά  ακαθαρσίες μακριά, και παραμένει στα ρουλεμάν περισσότερο μειώνοντας την ανάγκη  συντήρησης και αυξάνοντας την διάρκεια της ζωής τους. Η διάρκεια ζωής των ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται για το υπαίθριο πατινάζ ταχύτητας είναι συχνά αρκετά περιορισμένη λόγω των ζημιών που προκαλούνται από εισχώρηση ακαθαρσιών. Η συνολική επίπτωση των ρουλεμάν στους αγώνες ταχύτητας είναι συνήθως μικρή, εφ ‘όσον έχουν λιπανθεί, σωστά τοποθετηθεί και είναι σε καλή κατάσταση. Πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις της ταχύτητας προέρχονται από την αιολική ενέργεια (ως εκ τούτου γίνεται χρήση των skin suits), και από την  ενέργεια που χάνεται από την ελαστική υστέρηση στους τροχούς.

επιμέλεια Τσιάκας Νικόλαος