ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 cropped-cropped-4.png
 
 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αθλητές & Αθλήτριες

Οι αθλητές/αθλήτριες υποχρεούνται:

 • Να έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η ομάδα.
 • Να παρίστανται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται και ανακοινώνεται σε κάθε προπονητική περίοδο. Άλλες προπονήσεις αποκλείονται, εκτός και αν υπάρχει έγκριση από τον προπονητή ή την επιτροπή.
 • Να συμμετέχουν σε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος ή φιλικούς αγώνες εφ’ όσον κληθούν από τον προπονητή. 
 • Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις δεκαπέντε λεπτά (15’) πριν την καθορισμένη ώρα προκειμένου να προετοιμαστούν.
 • Να προσέρχονται στα προγραμματισμένα ή έκτακτα παιχνίδια, στις αποστολές και γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις της ομάδας που καλούνται να παρευρίσκονται τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα.
 • Να ενημερώνουν μέσω των γονέων ή κηδεμόνων τους (εάν είναι ανήλικοι/ες) εγκαίρως τον προπονητή ή τον/την έφορο της ομάδας για πιθανή απουσία τους από προπόνηση ή αγώνα. Δικαιολογημένοι λόγοι απουσίας αποτελούν θέματα υγείας, υποχρεώσεις σχολείου‐μελέτη, οικογενειακές υποχρεώσεις, ανωτέρα βία.
 • Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των παιχνιδιών, απαγορεύεται να φορούν οτιδήποτε είναι επικίνδυνο να προκαλέσει τραυματισμούς τόσο στους ίδιους/ίδιες αλλά και σε συμπαίκτες/τριές τους (ρολόι, δαχτυλίδι, σκουλαρίκια κλπ.). Η εμφάνισή τους δε, θα πρέπει να είναι κόσμια και να μην προκαλεί.
 • Να μην κάνουν χρήση των κινητών τηλεφώνων τους ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή των παιχνιδιών.
 • Να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της προπόνησης, να ανταποκρίνονται και να υπακούουν στις οδηγίες και εντολές του προπονητή. Τυχόν αντιρρήσεις, αδυναμία ή ανικανότητα θα πρέπει να τίθεται στον προπονητή ή στον/στην έφορο μέσω του γονέα/κηδεμόνα με κόσμιο τρόπο και εκτός ωραρίου προπόνησης / αγώνα προκειμένου να βρεθεί η αμοιβαίως κατάλληλη λύση. 
 • Να χρησιμοποιούν μόνο μέσα προπόνησης που παρέχονται από την ομάδα (π.χ. μπάλες)
 • Να φέρονται με ορθή συμπεριφορά, να μην εκνευρίζονται, να μην φωνάζουν, να μην εξαπολύουν βρισιές με συμπαίκτες/συμπαίκτριες, παίκτες/παίκτριες αντίπαλης ή αντίπαλων ομάδων, διαιτητών, φιλάθλων, γονέων και να μη συμμετέχουν σε επεισόδια ανταλλαγής ένθερμων σχολίων κατά τη διάρκεια των αγώνων/προπονήσεων αλλά και πριν/μετά.
 • Να μην προσφεύγουν σε αντιαθλητικές συμπεριφορές εντός και εκτός των αθλητικών χώρων.
 • Να φέρουν κατά τις προπονήσεις, τους φιλικούς και επίσημους αγώνες, το αθλητικό υλικό που τους διανεμήθηκε από την διεύθυνση της ομάδας και να φορούν τα αθλητικά ρούχα της ομάδας.
 • Να παρίστανται ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της ομάδας προς απολογία στην περίπτωση που τους έχει καταλογιστεί πειθαρχικό παράπτωμα.
 • Να αποφεύγει συμπεριφορές κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων οι οποίες θεωρούνται πειθαρχικά παραπτώματα. Πειθαρχικά παραπτώματα του αθλητή ή της αθλήτριας θα παραπέμπονται στην επιτροπή της ομάδας και μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή και ολική αποβολή του/της από την ομάδα.
 • Να συνεισφέρουν με τη συμπεριφορά τους στην καθαριότητα των αποδυτηρίων, των γηπέδων και λοιπόν κοινόχρηστων χώρων, αλλά και την καθαριότητα των μέσων που χρησιμοποιούν.
 • Να κάνουν ορθή χρήση των μέσων που τους παρέχονται για την προπόνηση. Δολιοφθορές και καταστροφές μέσων και υλικών θα επιβαρύνουν οικονομικά τους αθλητές και τις αθλήτριες.
 • Να μην μεταφέρουν προς τρίτα πρόσωπα και σε πρόσωπα άλλων ομάδων στρατηγικές, τρόπους και μεθόδους προπόνησης και λοιπά θέματα της ομάδας.
 • Να ενημερώνουν τη Γραμματεία της ομάδας ή τον/την έφορο οι ίδιοι/ίδιες ή μέσω των γονέων/κηδεμόνων τους τυχόν αλλαγές στα στοιχεία επικοινωνίας τους (αριθμό σταθερού / κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση, email).

 
Επιπλέον:

 • Είναι θεμιτό οι αθλητές/αθλήτριες να παρακινούν και να ενθαρρύνουν συμπαίκτες/συμπαίκτριές τους στην προπόνηση και στο παιχνίδι προς όφελος της ομάδας.
 • Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να φροντίζουν τη διατροφή, ξεκούραση και τη σωματική τους ακεραιότητα ώστε να ανταπεξέρχονται στις αγωνιστικές και προπονητικές τους υποχρεώσεις.

 

Γονείς & Κηδεμόνες

Οι γονείς και οι κηδεμόνων των αθλητών/αθλητριών προς όφελος των παιδιών τους, οφείλουν:

 • Να συνδράμουν κατά το δυνατόν στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η ομάδα στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά τους.
 • Να φροντίζουν για την ομαλή και εμπρόθεσμη άφιξη των αθλητών/αθλητριών στο γήπεδο είτε για προπόνηση ή για κάθε είδους αγώνα.
 • Να ενημερώνουν άμεσα και έγκαιρα τον προπονητή ή/και τον/την έφορο για τυχόν απουσία του αθλητή/αθλήτριας από προπόνηση ή αγώνα.
 • Να φροντίζει να παραλαμβάνει μετά το τέλος της προπόνησης / αγώνα το παιδί του ή να ορίζει συνοδό, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσει τον προπονητή. Η ομάδα δεν φέρει καμία ευθύνη.
 • Να μην επεμβαίνουν με κανέναν τρόπο στο προπονητικό έργο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, να μην παρεμποδίζουν το έργο του προπονητή. Το ίδιο υποχρεούνται να κάνουν και σε επίσημους ή ανεπίσημους αγώνες.
 • Να μην αποσπούν την προσοχή του παιδιού τους κατά τη διάρκεια τόσο της προπόνησης όσο και ενός αγώνα.
 • Να μην εισέρχονται στα αποδυτήρια και μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να μην περιφέρονται μιλώντας στο τηλέφωνο ή καπνίζοντας.
 • Να μη συμμετέχουν σε ανταλλαγή υβριστικής φρασεολογίας με γονείς αντίπαλων ομάδων, παράγοντες, προπονητές, διαιτητές. Να μην προβαίνουν σε προκλητικές συμπεριφορές ή σε συμπεριφορές που τυχόν να βλάψουν την ομάδα. Οποιαδήποτε συμπεριφορά που βλάπτει ή προσβάλλει την ομάδα μας ή αντίπαλη ομάδα, και μεμονωμένα άτομα της ομάδας μας ή αντίπαλης ομάδας (προπονητή, άλλους αθλητές/αθλήτριες, μέλη της ομάδας, γονείς αθλητών/αθλητριών της ομάδας) ή τρίτα πρόσωπα συσχετιζόμενα με τις ομάδες (π.χ. διαιτητές), θα θεωρείται παραβατική, θα παραπέμπεται στο αρμόδιο όργανο της ομάδας με πιθανή απαγόρευση της παρουσίας του γονέα/κηδεμόνα από κάθε δραστηριότητα αθλητική ή ψυχαγωγική της ομάδας. Αν η παραβατική / παρεμβατική συμπεριφορά επαναλαμβάνεται, το πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει και την αποπομπή του αθλητή/αθλήτριας από την ομάδα.
 • Να δείχνουν σεβασμό τόσο στον προπονητή όσο και στον/στην έφορο και τη διοίκηση της ομάδας.
 • Να φροντίζουν για την καλή κατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού του αθλητή/ αθλήτριας τόσο για την ασφάλειά της όσο και για την ευπρεπή παρουσία τους στο γήπεδο (παπούτσια, στολή προπόνησης, επίσημη στολή αγώνων).
 • Να ενημερώνουν τη Γραμματεία της ομάδας ή τον/την έφορο για τυχόν αλλαγές στα στοιχεία επικοινωνίας τους (αριθμό σταθερού / κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση, email).
 • Να τακτοποιούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την ομάδα μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την ομάδα. Για τυχόν προβλήματα, οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με την ομάδα.

 
Επιπλέον:

 • Είναι προς όφελος των αθλητών/αθλητριών και της ομάδας κάθε συνεργασία των γονέων και κηδεμόνων με τον προπονητή ή/και τον/την έφορο.
 • Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με χαρακτηριστικά των αθλητών/αθλητριών τα οποία θα μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην υψηλότερη απόδοσή τους, όσο και στην απόδοση της ομάδας.
 • Η παρουσία των γονέων και κηδεμόνων στις προπονήσεις και κυρίως στους αγώνες είναι εξαιρετικά πολύτιμη και ενισχύει τη θετική ψυχολογία των αθλητών/αθλητριών και κατ’ επέκταση της ομάδας. Εξαιρούνται τα αγωνιστικά τμήματα στα οποία οι προπονήσεις δύνανται να είναι κλειστές.
 • Η συμμετοχή και παρουσία των γονέων και κηδεμόνων σε δραστηριότητες της σωματείου είναι σημαντική καθώς συνδράμει στη συλλογικότητα και ενδυνάμωση της ομάδας.

 
 

Προπονητές

 
α. Οι προπονητές οφείλουν να προσέρχονται στο γήπεδο τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά (15’) πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης της προπόνησης, ώστε να μεριμνούν για την όσο το δυνατό καλύτερη οργάνωση του προπονητικού τους προγράμματος.
β. Οι προπονητές οφείλουν να σέβονται τη προσωπικότητα των αθλητών και αθλητριών, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της πειθαρχίας, της ίσης μεταχείρισης και της καλής λειτουργίας του τμήματος, ενισχύοντας πέρα και πάνω απ’ όλα ένα υψηλού επιπέδου ΑΘΛΗΤΙΚΟ & ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
γ. Οι προπονητές οφείλουν την ώρα της προπόνησης να ασχολούνται μόνο μ’ αυτήν και με τίποτα άλλο.
δ. Είναι υποχρεωμένοι να απενεργοποιούν το κινητό τους στις ώρες προπόνησης ή στους αγώνες.
ε. Οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι σε κάθε καθορισμένη προπόνηση, αγώνα ή αποστολή να είναι ενδεδυμένοι με τον ιματισμό της ομάδας.
στ. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία των προπονητών πρέπει να κινείται εντός των «τειχών» του αθλητικού ήθους, της ευγένειας, της αξιοπρεπούς και της έντιμης συμπεριφοράς. Οι προπονητές οφείλουν να είναι πραγματικά πρότυπα προς μίμηση, για τους μικρούς αθλητές, τους γονείς και το αθλητικό περιβάλλον. Να είναι φίλοι, δάσκαλοι, παρακινητές και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που καταβάλουν τα παιδιά.
ε. Σε περίπτωση αγενούς και ακραίας συμπεριφοράς προπονητή προς εκπαιδευόμενο αθλητή ή αθλήτρια, κηδεμόνα, μέλος του Δ.Σ. ή σε υπάλληλο της ομάδας (όπως υβριστική συμπεριφορά ή χειροδικία) και παρά τις σχετικές συστάσεις, τίθεται υπό εξέταση από το Δ.Σ. του συλλόγου η περίπτωση της απομάκρυνσης του προπονητή από το σύλλογο.
Στ. Όσο κι αν προκληθεί ο προπονητής από τρίτους (εκπαιδευόμενο αθλητή ή αθλήτρια, κηδεμόνα, μέλος του Δ.Σ. ή οποιονδήποτε άλλο) οφείλει να μην απαντήσει και να ενημερώσει άμεσα τον έφορο του τμήματος ή το Δ.Σ.